![]() |
Dezbatere elevi (II) - Printable Version +- Darkmark RPG Forum (https://www.darkmark.ro) +-- Forum: Hogwarts (https://www.darkmark.ro/f-hogwarts) +--- Forum: Orele de Curs (https://www.darkmark.ro/f-orele-de-curs) +---- Forum: Dezbateri DarkMark (https://www.darkmark.ro/f-dezbateri-darkmark) +---- Thread: Dezbatere elevi (II) (/t-dezbatere-elevi-ii) |
Dezbatere elevi (II) - Kennya Allen - 02 Apr 2011 Stim desigur ca elevii de la Hogwarts sunt sortati in cele patru case: Astropufi, Cercetasi, Ochi-de-Soim si Viperini. Fiecare castiga puncte in lupta pentru Cupa Caselor, iar rivalitatea dintre case este la fel de faimoasa ca si scoala in sine. In special cea dintre Cercetasi si Viperini. Casa Cercetasilor, fondata de Godric Cercetas, valorifica curajul, indrazneala si cavalerismul. Casa Astropufilor, fondata de Helga Astropuf, valorifica munca, rabdarea, loialitatea si fair-play-ul. Casa Ochilor-de-Soim, fondata de Rowena Ochi-de-Soim, valorifica inteligenta si ratiunea. Iar ultima, dar nu cea din urma, Casa Viperinilor, fondata de Salazar Viperin, ce valorifica ambitia, viclenia si inventivitatea. Puncte de reper: Astazi va invit la o dezbatere despre cele patru case si rivalitatea dintre ele. Ce apreciati cel mai mult si ce nu apreciati la fiecare casa in parte? Ce parere aveti de competitia dintre ele? Care casa este mai buna? Si ce le-ati recomanda pentru o victorie in Cupa Caselor si Cupa de Vajthat? Bafta tuturor si sper sa avem o dezbatere cat mai interesanta! RE: Dezbatere elevi (II) - Alice Morris - 02 Apr 2011 In opinia mea, cele patru case de la Hogwarts sunt conturate de calitati bine definite, care uneori se intrepatrund. Ca un exemplu, Hermione este intrebata de un elev de la Ochi de Soim de ce nu este si ea in aceiasi casa. In acelasi timp, autoarea a pus in evidenta mult mai bine cele doua case rivale, Cercetasii si Viperinii, intrucat in acestor case apartineau personajele principale, de asemenea in competitie. Sunt de parere ca autoarea a creat tipuri prin cele patru case, impartind oamenii dupa calitatile definitorii ale fiecarei casa. Si in acelasi timp, personajele principale si indragite sunt in casa Cercetasilor, o casa caracterizata de calitati mai mult sau mai putin ideale, ca bunatatea, curajul, si inteligenta. Da, e adevarat ca inteligenta este caracteristica celor de la Ochi de Soim dar si cercetasii stau destul de bine la capitolul asta. Harry, in afara faptului ca este personajul principal al seriei, autoarea l'a inzestrat cu o serie de calitati perfect imbinae, si care ar trebui sa se regaseasca in fiecare om. Iar el, fiindc cercetas, a crescut "rating-ul" acestei case in ochii cititorilor, pe cand Draco, fiind unul dintre antagonisti, si posedand o serie de calitati care lasa de dorit, a facut casa viperinilor sa scada in preferintele publicului. Competitia celor patru atat pentru cupa caselor cat si pentru cupa la Vajthat mi se pare una absolut normala, fiecare dintre sefii caselor, si membrii ei in sine avand propriul lor orgoliu si incercand sa'i depaseasca pe concurenti fie prin acumularea de puncte, fie prin performantele sportive. Nu cred ca exista o casa mai buna decat alta, fiecare din ele fiind potrivite pentru anumite categorii de oameni, cu diferite calitati si defecte, care sunt potriviti pentru acea casa, intrucat, Jobenul nu greseste ![]() OOC:Astept sa posteze si altii, ca sa am ce dezbate ![]() RE: Dezbatere elevi (II) - Odette B. Malfoy - 02 Apr 2011 Fiecare din cele patru case are ceva special indiferent de ce se spune pentru ca despre fiecare se spune cate ceva care nu este tocmai placut. Cred ca voi incepe cu Casa Cercetasilor fondata de Godric Cercetas. In aceasta casa intra copii curajosi si cei care au o inima pura. Casa Cercetasilor a fost mereu in conflict cu Casa Viperinilor. Viperinii reprezinta opusul Cercetasilor acestia fiind vicleni, ambitiosi iar majoritatea treceau la Magia Neagra. Salazar Viperin nu a fost de acord cu ceilalti acesta vrand ca la Hogwarts sa invete doar cei cu sange-pur si sange semi-pur, de aceea la Viperini nu exista elevi cu sange-mal. Viperinii nu suporta pe nimeni in afara de ei insisi, sunt inchisi in ei si nu sunt foarte sociabil mai bine zis nu sociabili deloc. Cercetasii in schimb relationeaza cu celelalte case traind in armonie. Un exemlu ar fi Luna Lovegood de la Ochi de Soim o casa care gazduieste copii cei mai inteligenti si care gandesc rational. Aceasta se intelege destul de bine cu cei de la Cercetasi in ciuda firii sale mai ciudate. Si Astropufii care sunt niste elevi muncitori si foarte corecti se inteleg cu Cercetasii si Ochii-de-Soim. Probabil ca lucrurile ar merge mai bine daca rivalitatea aceasta nu ar exista deloc, dar atunci unde ar mai fi toata distractia? RE: Dezbatere elevi (II) - Iseult Cromwell - 02 Apr 2011 Rivalitatea...Un lucru des intalnit, datorat invidiei si al nevoii de a domina. Dar nu neaparat. Rivalitatile dintre Case este un lucru,pot sa spun si sper ca nu exagerez, indinspensabil. Daca nu ar exista aceste elemente care sa te ambitioneze,sa devii mai bun decat esti in prezent...atunci, totul ar parea inutil. De ce sa fac acel lucru, de ce sa ma straduiesc sa fiu primul, daca nu intereseaza pe nimeni..? Cercetasii intotdeauna au dorit calitatile Viperinilor, si invers. Casa lui Godric, caracterizata ca fiind un grup de tineri ambitiosi si curajosi...si cea a lui Salazar, caracterizata de cuvintele "viclenie, inteligenta, perspicacitate". De ce sa fi doar curajos cand poti avea acea logica si rapiditate a mintii, care sa te scoata rapid din bucluc? De ce sa fi viclean, cand poti fi curajos? Curajul de a infrunta moartea este un lucru demn de apreciat. Sa nu uitam celelalte doua case, Astropufii si Ochi-de-Soimii, doua case puternice, dar care sunt puse, vorba lui Alice, in umbra. Acum, ma intreb: merita sa pui in umbra oameni inteligenti si loiali, sa formezi ca autor personaje episodice, reprezentanti ale acestor doua calitati? Putem enumera doar cateva personaje care au apartinut/apartin grupurilor acestea. Le mentionam pe Tonks, pe Luna, Cho,Cedric... Acestea care au reusit sa atraga atentia datorita firii s.a. Ce apreciez cel mai mult la fiecare casa in parte...? Am apreciat indeosebi Ochi-de-Soimii si Cercetasii. Nu neaparat datorita popularitatii sau a personajelor. Ci datorita faptului ca reprezinta binele, ca se bazeaza pe inteligenta si alte virtuti care mie, personal,imi lipsesc cu desavarsire. Astropufii reprezinta, din perspectiva mea (si sper ca nu jignesc pe nimeni) infantilitatea, puritatea, inocenta. Dar NU o Casa slaba. Despre viperini, fratii mei de cruce, s-a facut destul de multa reclama negativa, pentru a determina ( cred eu ) cititorul sa favorizeze indeosebi personajele principale-un lucru logic, dar enervant. Nu as putea mentiona cea mai buna casa, deoarece, as fi in mod sigur subiectiva. As fi subiectiva datorita propriilor opinii. O buna alegere ar face-o cineva aflat inafara cercului nostru, lipsit de cunostinte despre aceasta tema. Ce le-as recomanda pentru a castiga Cupa Caselor si cea de Vajthat Viperinilor? Cupa Caselor poate fi pasata oricarei alte case, atata vreme cat este castigata pe merit. Deoarece stradania si dorinta de munca trebuiesc de fiecare data apreciate. Viperinii vor castiga o Cupa a Caselor atunci cand vor invata sa lucreze ca un intreg, si nu pe cont propriu. Ceea ce mi-am dorit intotdeauna, dar nu am putut realiza. Vajthatul este un joc dur, plin de violenta si de lucruri necinstite. In acest domeniu pot sa spun ca ar excela cu usurinta. ![]() RE: Dezbatere elevi (II) - Alice Morris - 02 Apr 2011 (02 Apr 2011, 19:03)Lily Bellatrix Malfoy Wrote: Probabil ca lucrurile ar merge mai bine daca rivalitatea aceasta nu ar exista deloc, dar atunci unde ar mai fi toata distractia?Din punctul meu de vedere, rivalitatea aceasta este fireasca, si daca nu ar exista, ei bine, nu neaparat ca "s'ar duce distractia" dar nu ar mai fi nicio cupa a caselor. Si ca sa subliniez rivalitatea dintre cercetasi si viperini, ne putem aminti micile trucuri si viclenii folosite in timpul meciurilor de Vajthat, atat in carti, cat si in filme. In fond, mare parte din aceasta opozitie intre case este bazata majoritar pe prejudecati, si mai mult din partea viperinilor, care, asa cum ii schiteaza autoarea, se cred mult mai buni decat membrii altor case. Am observat o oarecare superciciaitate si la Ochii de soim, intr'un pasaj din carte, intrucat acestia se cred superiori datorita inteligentei lor. La astropufi nu am observat niciun fel de prejudecati, pentru ca, asa cum a zis Issie, acestia sunt "inocenti, puri, infantili" desi nu cred ca sunt cuvintele potrivite. Am perceput astropufii ca pe o casa pusa prea putin in evidenta, cu mentionari prea putine, dar necesare, casa ai carei membri sunt loiali, si drepti, cum zice Jobenul Magic, si as mai adauga eu prietenosi si intelegatori. Iar cercetasii nu ar putea sa prezinte prejudecati fiindca, asa cum am mai zis, ei prezinta calitatile pe care oricine ar vrea sa le aiba. RE: Dezbatere elevi (II) - Bell Evans - 02 Apr 2011
RE: Dezbatere elevi (II) - Iseult Cromwell - 02 Apr 2011 (02 Apr 2011, 20:45)Alice Morris Wrote: Iar cercetasii nu ar putea sa prezinte prejudecati fiindca, asa cum am mai zis, ei prezinta calitatile pe care oricine ar vrea sa le aiba. Aici indraznesc sa te contrazic, Alice. ![]() Fiecare personaj reprezinta un amalgam de calitati si defecte, care il sprijina sau care devine o piedica, un obstacol in calea obtinerii unui lucru ori un obstacol impotriva indeplinirii telului. Un personaj lipsit de defecte ar reprezenta 'perfectiunea dumnezeiasca' pe care, binenteles, nu o poate atinge nimeni. Acelasi lucru se intampla si cu Casele. Nu poti spune ca o casa reprezinta "calitatile pe care oricine viseaza sa le aiba". Deoarece are lipsurile ei. De exemplu...Curajul prostesc al unora, care se sacrifica datorita unor lucruri neimportante, sau pentru a sprijini pe cineva care nu ar actiona la fel daca ar fi fost inversate rolurile. De asemeni, nu am dorit sa jignesc astropufii in mentiunea de mai sus. Am spus ca sunt infantili in sensul bun. A fi infantil inseamna in mare a reprezenta "inocenta, naivitatea si puritatea copilareasca". Aceasta calitate ( sau defect, depinde desigur si situatia ) este caracteristica tuturor tinerilor care inca se cred protejati, care nu tin cont de rautatea din jur si de viata cruda si nemiloasa. Aceasta parere este numai a mea, parere pe care mi-am format-o inca de la inceput. Imi place,totusi, comentariul tau, Alice. In acest mod, mi-ai demonstrat faptul ca Astropufii sunt la fel de inteligenti si de puternici ca Cercetasii si Viperinii.^^ O casa care merita tot respectul din partea noastra, chiar daca nu este la fel de populara ca altele. RE: Dezbatere elevi (II) - Bell Evans - 02 Apr 2011
RE: Dezbatere elevi (II) - Iseult Cromwell - 02 Apr 2011 (02 Apr 2011, 21:11)Bell Evans Wrote: Insa, dupa cum a spus si Iseult, fiecare dintre cele patru prezinta si lucruri bune si lucruri rele - mai multe lucruri rele in ceea ce ii priveste pe Viperini. Rautatea ii caracterizeaza pe Viperini. Insa nu inseamna ca membrii acestei case au numai defecte. O alta greseala, mentiunea autoarei: "majoritatea viperinilor au ajuns Devoratorii Mortii". Nu consider gestul oamenilor ca fiind un act de bravura, de loialitate sau dorinta de a face rau. Nu neg faptul ca exista si astfel de persoane, nascute pentru a ucide, insa majoritatea celor care l-au urmat pe Cap-de-mort au facut acest gest din disperare, din dorinta de a se simti in siguranta. Au fost determinati de frica, in general. Un alt defect care ii caracterizeaza pe Viperini,si nu numai. Lasitatea. Cu totii suntem, intr-o masura mai mica sau mai mare, egoisti, lasi. Cu totii ne rugam in anumite momente sa scapam cu viata. Ajungem sa ne gandim numai la noi, ceea ce e firesc si normal, sa uitam de ceilalti care se afla in aceeasi situatie. O calitate a viperinilor, care se lasa trecuta in extrema cealalta, este viclenia. Un dar intalnit doar la unele persoane, o calitate care te ajuta sa actionezi inaintea celorlalti. Sa ucizi inainte de a fi ucis. Chiar daca si acest lucru se bazeaza oarecum pe lasitate. RE: Dezbatere elevi (II) - Tora Chang - 02 Apr 2011 Fiecare casa a fost fondata de oameni extraordinari ce au trait acum mai bine de o mie de ani. Inca si acum calitatile principale ale caselor se pastreaza. Cercetasii sun curajosi, Ochi-de-soim sunt inteligenti, Astropufii sunt cinstiti, iar Viperinii sunt vicleni. Cele patru se completeaza una pe alta, pastrandu-se un echilibru. Nu pot spune ce apreciez cel mai mult la fiecare casa sau ce nu-mi place, fiindca fiecare are calitatile ei, dar asta nu inseamna ca doua case nu pot sa aiba calitati in comun. Asta depinde de fiecare membru al caselor in parte. Competitia dintre case este perfect normala, aceasta dand un pic de savoare monotoniei de zi cu zi ( nu ca ar exista ![]() La intrebarea : "Care este casa cea mai buna?" , am un singur raspuns: NU EXISTA. Fiecare casa este la fel de buna.Nu conteaza sa zicem ca Cercetasii au castigat "n" meciuri de vajthat, sau ca viperinii au "m" cupe ale caselor, sau ca Ochi-de-soim sunt cei mai buni pe teren cand ajung vrajitori, etc. Sfaturi pentru Cupa Caselor si Cupa de Vajthat? Fiti inventivi si datii bataie cu scrisul. Si fie ca cei mai buni sa castige. Sper ca am cuprins tot in aceste cuvinte. ![]() |