Thread Closed 
The Crime before Christmas Masquerade
18 Dec 2008, 22:08
Deci Tu chiar ai nevoie de o carte de gramatica Bigeyes. Nu am una langa mine, dar am sa-ti spun din ce-mi amintesc.
Virgula, semn de ortogradie (sau ortografic), stabileste raportul de coordonare prin juxtapunere in fraza intre doua sau mai multe propozitii de acelasi tip sau in propozitie intre doua sau mai multe parti de vorbire de acelasi gen; izoleaza de restul propozitiei o apozitie (apozitie = cuvant sau grup de cuvinte folosite intr-un enunt pentru a oferi extra-informatii; NU are functie sintactica); izoleaza o constructie incidenta de restul propozitiei; izoleaza o constructie gerunziala de restul propozitiei etc; izoleaza un substantiv in cazut vocativ de restul propozitiei etc.

Cam atat imi amintesc despre virgula. De ce? Pai, fii atent :

Quote:Criminalul e pe urmele lor si nu se va lasa invins,pana ce dorinta lui nu va fi implinita
Care dintre variantele de mai sus o alegi? Raport de coordonare nu prea e, apozitie nu, constructie incidenta nu si cu atat mai mult constructie gerunziala. Ce? Da, ai dreptate, nu trebuia nicio virgula.

Quote:Era extrem de fericita,ca in sfarsit dupa atatia ani ,se tine primul bal mascat de Craciun la ei in Carolina de Nord.
A doua virgula ai nimerit-o. Prima in schimb nu prea da bine pe acolo...

Quote:Toti se aseza pe jos in sufrageria ,frumos amenajata de Lyra
Aici sa ma dau cu capul de pereti daca pricep de ce ai pus virgu aia... Credeai ca sunt prea putine? Nu, nu sunt. Poti sa dai la tot cartierul si tot iti mai raman.

Quote:-Da iubire transmite si celorlalti
Of, of, of... "iubire" - substantiv comun in cazut vocativ, fara functie sintactica ... deci, implicit, trebuie virgula inainte si dupa acest substantiv. Si vine asa:
"-Da, iubire, transmite si celorlalti!"

Cam atat despre virgula [ah, am mai gasit 100 de greseli de genu asta, dar nu ti le zic pe toate... poate ai sa le corectezi, poate nu, problema ta].

Despre semnele de punctuatie iar este mult de vorbit ... Nici nu stiu cu ce sa incep. Cel mai bine ar fi sa-ti cumperi o carte de gramatica. Acolo ai sa gasesti tot ce iti trebuie, daca nu ai putut sa inveti la timpul lor. Dar, pana ti-o cumperi iti dau eu un sfat : la sfarsitul propozitiei se pune ori punct (.), ori semnul exclamarii (!), ori semnul intrebarii (?), ori semnul exclamarii & semnul intrebarii (!?). Cand si care se folosesc imi e prea lene sa explic, dar propozitita NU ramane fara un semn la final. Si pentru aspectul paginii, ar fi bine sa folosesti aceste semne imediat dupa cuvant + un space pana la urmatorul. [like me ]

Cam atat despre gramatica.
Oo, trebuie sa comentez si din punct de vedere stilistic ingramadeala aia de randuri majoritatea folosite fara sens? Ca sa nu te las in aer: foloseste dialog mai putin si mai cu cap [scuze cacofonia]; mai multa descriere incearca sa introduci pe acolo...; incearca sa creezi un stil al personajelor, va fi mai greu, deoarece sunt cam multe; la figuri de stil esti varza :|; ideea e draguta, dar te rog, fii atent cand scrii!
Acorda-ti timp cand scrii ceva si scrie cat mai clar...

Ti-am facut un roman aici Finna. Nu lua in nume de rau, nu am nimic personal cu tine, dar chiar trebuie sa citesti niste carti pentru a prinde firul epic. Serios. Succes.

[Image: 20htuyu.jpg]
Find all posts by this user
Thread Closed 

Messages In This Thread
Capitolul 1 - by Edward Kiranov - 29 Nov 2008, 18:21
Re: The Crime before Christmas Masquerade - by Black Rose - 18 Dec 2008, 22:08