Egipt.. Si alte chestii ciudate..
17 Feb 2010, 22:36
Well.. Back in action.. Me.. \m/.. Sorry nu stiu ce puii mei m-a apucat ..
Asaa.. revenind la subiect.. EU.. Glumeam.. Doamne.. chiar ca am ceva.. Thinking?
Well.. Subiectul.. Egiptul Asa, sa scriu ce am mai gasit prin cartile alea.. :>

~ Sceptrul lui Uas ~

Uas era in vremurile de demult un fel de fetis, in care se inchipuia ca sunt inchise puterile tamaduitoare ale unui demon protector, asemanator unui caine sau unei vulpi.
Uas se compune dintr-un bat care se termina in partea de jos in furculita, iar in capatul de sus intr-un cap de animal (apartinand, desigur, canidelor).
In mainile zeilor el devine un indragit sceptru si un simbol al tamaduirii si fericirii.
Pana in Regatul de Mijloc, mortilor li se dadeau sceptre ale lui Uas din lemn, pe care le luau cu ei in mormant, unde acestea trebuiau sa le asigure un trai bun.
Mai tarziu si frizele sarcofagelor au fost impodobite cu acest simbol. Un motiv indragit in toate timpurile era reprezentarea a doua sceptre ale lui Uas, care incadrau in parti un camp de imagini si unul de inscriptii si sustineau cu capetele lor ideograma pentru ''cer''. Cand era impodobit cu panglica si pene, sceptrul lui Uas era semnul nomei tebane si se numea Uaset.

~ Sange ~

''Scurgerilor'' divinitatii li se atribuia forta creatoare.
Despre zeii Hu si Sia mitul povesteste ca au aparut din picaturile de sange care cadeau pe pamant, in timpul circumciziei lui Ra.
Din sangele zeului pamantului, Geb, apare cedrul, iar din picaturile de sange ale lui Bata rasar doi arbori de persea.
In ce masura nodul lui Isis, numit in Cartea Mortilor ''O, sange al lui Isis.'' corespunde sangelui ca purtator al vietii, nu este clar.

~ Scarabeu ~

[Image: 398e4e93311376ffd7fb757eb8deaeb3.gif]

Carabusul sacru era o imagine a autocreatiei, intrucat egipteanul credea despre carabus, sau daca e sa o luam in termen egiptean, scarabeu, ca apare din sine insusi dintr-o sfera de gunoi (care, in realitate, serveste numai la apararea oualelor si larvelor). Astfel, carabusul de gunoi, de culoarea antracitului, cunoscut sub numele de Chepre, adica ''cel aparut din pamant'', era venerat si inca de timpuriu echivalat cu zeul Creatiei, Atum, si considerat ca o forma a zeului soarelui. Aasa cum carabusul impinge inaintea lui o sfera de gunoi, tot asa se imagina ca rostogoleste Chepre sfera solara spre cer.
Carabusul solar, care da lumina si caldura (modelat din steatit sau faianta) a devenit o amuleta indragita, care era alaturata mortului ca simbol al unei vieti noi.

Deci.. sper ca v-a placut.. Tounge

You run. I con.
Tiger don't change their stripes.
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply

Messages In This Thread
Re: Egipt.. Si alte chestii ciudate.. - by Isabella River - 17 Feb 2010, 22:36

Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Vise ciudate Alice Swan 57 9,119 21 Sep 2012, 21:35
Last Post: Julieta D. Thibault