Sange
13 Dec 2010, 18:19
Am dat search si m-am uitat in toata "Cafeaneaua" fara sa gasesc un subiect asemanator. Daca s-au dezbatut aceste lucruri in cadrul unui alt subiect imi cer scuze.

Saptamana trecuta am avut un proiect pentru stiinte si era vorba, printre altele, si de grupele de sange. Cautand diverse informatii pe internet am gasit articolul de aici: http://www.sfatulmedicului.ro/Diverse/gr...tatea_6021

Mi s-a parut intrigant. Auzisem totusi de ideea care sta la baza interdictiei membrilor anumite secte de a dona sau de a primi sange si, la cursurile de gnoza, aflasem mai multe detalii despre consecintele asupra personalitatii/caracterului a donarii de organe si ca influenta primirii de sange era aproape nula, asa ca nu mi-am mai pus prea multe intrebari cu privire la influenta sangelui. Dar de credinta aceasta populara japoneza chiar n-am mai auzit inainte.

Totusi, ce m-a enervat la articol: cum naiba sa zici la inceput "in mitologia japoneza" si apoi sa afirmi negru pe alb ca existenta grupelor de sange e cunoscuta de-abia din 1901 si, mai mult de-atat, de-abia in 1916 doctorul ala japonez a publicat prima cercetare cu privire la conexiunile dintre grupele de sange si temperament? Sau cuvantul ''mitologie'' si-a schimbat sensul intre timp si nu stiu eu?

In fine, am deschis topicul asta pentru ca eram curioasa sa aflu raspunsul la urmatoarele intrebari de la cat mai multe persoane:

1. Care este grupa ta sanguina si RH-ul?
2. Ai donat vreodata sange sau ai vrea sa donezi?
3. Crezi ca grupa de sange influenteaza personalitatea?
4. Iti este frica/simti repulsie cand vezi sange? Ai ajutat vreodata pe cineva care s-a ranit destul de grav si a pierdut mult sange?

Primele doua intrebari au legatura cu proiectul de la Stiinte, insa 3 si 4 le-am pus doar pentru a-mi raspunde la o anumita curiozitate.

Si raspunsurile mele:
1. Care este grupa ta sanguina si RH-ul?
Grupa mea sanguina este 0. Despre RH nu mi s-a zis niciodata nimic, dar avand in vedere ca 85% din populatie il are pozitiv, sunt foarte sigura ca il am si eu pozitiv. Totusi, as fi fericita sa fie si eu "Type 0 Negative" Da' chiar, mi-a venit ideea sa ma uit pe niste analize de sange mai vechi, poate o scrie acolo.
2. Ai donat vreodata sange sau ai vrea sa donezi?
Nu am donat niciodata, dar as vrea sa o fac pe viitor. Nu de alta, dar stiu cazuri de oameni care au fost in pericol de moarte pentru ca nu se gaseau donatori pentru o transfuzie, ei avand o grupa de sange rara.
3. Crezi ca grupa de sange influenteaza personalitatea?
Nu m-am informat suficient ca sa-mi formulez niste argumente (aproape) solide. Decat sa flecaresc aiurea mai bine zic ca habar n-am.
4. Iti este frica/simti repulsie cand vezi sange? Ai ajutat vreodata pe cineva care s-a ranit destul de grav si a pierdut mult sange? Daca da, ti-ai pierdut cumpatul? Daca nu ai ajutat pe nimeni in situatia aceasta, crezi ca ti-ai pierde cumpatul?
Mie personal nu mi-a fost niciodata sila sa vad sange, chit ca-i vorba de al meu, de al rudelor/prietenilor/amicilor mei sau pur si simplu al necunoscutilor. Intr-un fel sunt fascinata de sange... si nu cred ca e datorita multitudinii de carti si filme cu vampiri pe care le-am citit/vazut si care imi plac. Si da, am ajutat cu ceva ani in urma o persoana care aproape a murit din cauza hemoragiei cauzata de rani si fracturi multiple. Nu mi-am pierdut cumpatul, chit ca nu era un strain. Banuiesc ca as fi buna de asistenta
Find all posts by this user
Quote this message in a reply

Messages In This Thread
Sange - by Crysella Blythe - 13 Dec 2010, 18:19
Re: Sange - by Rosalie Vivienne Alden - 13 Dec 2010, 19:38
Re: Sange - by Bella Emily Rose - 13 Dec 2010, 21:05
Re: Sange - by Alice Morris - 13 Dec 2010, 21:37
Re: Sange - by Helena Daphne Rose - 13 Dec 2010, 21:39
Re: Sange - by Ginny Malfoy - 14 Dec 2010, 13:17
Re: Sange - by Ema Snow - 15 Dec 2010, 11:57
Re: Sange - by Isabella River - 15 Dec 2010, 12:50
Re: Sange - by Raizen Isildur - 15 Dec 2010, 17:49