|
02 Apr 2011, 20:50
|
|
Bell Evans
|
RP Posts: 2896
Casa: Niciuna
Galeoni: 4367
Animal: Bufnita alba - Eowyn
|
|
- Hogwarts'ul, fondat de cei patru mari vrajitori care au ramas in istorie, a gazduit de secole intregi in ascunzisurile sale ferite de lumea Incuiatilor elevii a patru case: bravii Cercetasi, cinstitii Astropufi, viclenii Viperini si, nu in ultimul rand, inteligentii Ochi-de-Soimi. Trei dintre acesti patru fondatori au trait in armonie, valorificandu'si talentele la un loc, creand o atmosfera de pace, voie-buna, in care era imposibil sa nu te simti bine, apreciat, sau iubit. Insa, ca in orice alta poveste, trebuia sa existe si cineva rau. Iar in seriile Harry Potter, personajele negative au facut parte din casa Viperinilor. Salazar Viperin, considerandu'se mult superior celor trei, a luat totul pe cont propriu, hotarand ca la castel sa nu fie admisi decat tineri cu sange pur, deoarece ceilalti erau considerati nedemni din punctul lui de vedere.
Iar aici se opreste si prima mea opinie din aceasta dezbatere; obsesia casei Viperinilor - nu vreau sa jignesc pe nimeni - de a avea elevi cu sange pur, nascuti doar din vrajitori. Cu calitati deosebite: viclenie, ambitie, dorinta de a fi mereu pe primul loc, aceasta casa a favorizat intotdeauna spuma societatii vrajitoresti, considerand'o cu o treapta mai sus decat ceilalti. Iar acest aspect nu a fost intalnit decat in cazul casei Viperinilor. Ceea ce constituie inca un argument solid spre concluzia ca acestia au reprezentat un simbol al comportamentelor malefice, dominate de invidie si chiar ura in unele situatii. S'a dat dovada si de mult egoism in ceea ce ii privea pe viperini, deoarece in relatiile cu celelalte case erau mult prea rautaciosi, invidiosi, niciodata sociabili, sau prietenosi. Asa a vrut J.K.Rowling sa contureze aceasta casa si dupa parerea mea, i'a reusit tot ce si'a propus.
In ceea ce priveste rivalitatea dintre Cercetasi si Viperini, consider ca autoarea a gresit; este adevarat ca cele doua case sunt cele mai puternice. Si faptul ca le'a pus in antiteza a evidentiat si mai bine diferentele considerabile dintre ele. Pe de o parte Cercetasii, cu un curaj nemarginit si spirit de echipa, si pe de alta parte viclenii Viperini, care ar fi fost mereu in stare de orice pentru propriile beneficii. Astfel s'au conturat personaje faimoase - asa numitele "personaje principale" - care, spre surprinderea mea, desi era de asteptat - faceau parte ori din casa Cercetasilor, ori din cea a Viperinilor. Harry Potter si Draco, spre exemplu; sau de ce nu, Harry Potter si insusi Voldemort. Cred ca ar fi un exemplu si mai bun. Contrastul dintre ei doi a evidentiat cred ca cel mai bine prin ce se distingea un cercetas de un viperin. Ambitie desavarsita, in cazul lui Voldemort, de a avea lumea vrajitorilor la picioarele sale, si un curaj acerb, insotit de o determinare nemarginita din partea lui Harry, care a luptat pentru a elibera oamenii ce posedau magia.
Casa Cercetasilor - si voi incerca sa fiu cat mai subiectiva, date fiind conditiile - a fost casa care a reprezentat un cuib, impropriu spus, al personajelor principale, si, in mare parte daca nu in totalitate, al celor care au jucat un rol pozitiv. Incepand cu celebrul vrajitor care a invins magia neagra, Harry Potter, urmat indeaproape de prietenii lui, Hermione si Ron, precum si de cea care avea sa ii fie sotie - Ginny Weasley, cam toate caracterele importante au apartinut Cercetasilor. Lucru care, desi mi'e greu sa o spun, nu a fost prea cinstit. De ce sa umbresti perseverenta, inteligenta, inocenta si ratiunea celor doua case - Astropufi si Ochi-de-Soim - pentru a scoate in evidenta doar culorile rosu si auriu? Din perspectiva mea, aici s'a gresit. In afara de cei trei nedespartiti ar fi trebuit ca personaje ca Ginny de exemplu, sau ca gemenii Weasley, sa fie la alte case. Nu era obligatoriu ca fratii sa pice in acelasi loc.
Astropufii au reprezentat mereu o casa ce simboliza spiritul de echipa, loialitatea si respectul fata de cei din jur. Condusi de profesoara Lastar, elevii din aceasta casa s'au facut remarcati printre ceilalti, desi nu atat de mult ca Cercetasii sau Viperinii, cu o putere deosebita de munca si o dorinta acerba ca lucrurile in care erau implicati sa fie corecte, nu masluite, dupa obiceiul Viperinilor.
In ceea ce ii priveste pe Ochi-de-Soim, a fost casa mea preferata din toate seriile; bineinteles ca Cercetasii au inceput sa imi placa mai mult datorita descrierilor mai amanuntite, alaturi de motivele prezentate mai sus. Dar aceasta casa era un simbol al inteligentei, al ratiunii mai presus de orice. Personal, am fost surprinsa ca Hermione Granger nu a fost sortata acolo de catre Jobenul-Magic. Cred ca a fost precizat acest amanunt si in carti; in ceea ce priveste rivalitatea dintre case, Ochi-de-Soimii nu au intrat niciodata in conflicte puternice, gen Cercetasi-Viperini. Lucru ce ne trimite cu gandul la o alta calitate a lor - calmitatea si dorinta de armonie. Ceea ce este un lucru demn de apreciat!
Iar in legatura cu cele doua Cupe; ca sef de casa am ajuns la concluzia ca daca elevii nu sunt uniti, atunci degeaba te'ai strofoca tu, ca lider, sa aduni puncte. Atat Cercetasii, cat si Astropufii, Viperinii sau Ochi-de-Soimii trebuie sa fie mobilizati, sa lupte pentru un ideal ca sa castige. Trebuie sa se ambitioneze, sa fie determinati si hotarati in ceea ce fac. Iar cel din fruntea lor are datoria sa ii incurajeze si sa le fie alaturi. Cupa de Vajthat se face remarcata in carti prin duritatea jucatorilor. Viperinii - egoisti si nepasatori in ceea ce ii privea pe ceilalti elevi de la castel - sunt cei care atunci cand se afla pe matura, lasa tot ce tine de regulile bunului-simt si etica la o parte. Pentru ei, singurul scop este sa castige. Nu conteaza cati jucatori sunt raniti, atata timp cat nu fac parte din echipa lor. In ceea ce ii priveste pe Cercetasi, se remarca o buna organizare in randurile lor si un simt de echipa. Iar Astropufii si Ochi-de-Soimii, la fel; preocupati de a nu face victime in echipele adversarilor - nu cu intentie, bineinteles - si focalizati pe propriul interes - cel de a aduce Cupa in biroul sefului de casa.
Consider ca imaginatia si ideile scriitoarei au fost ceva nemaintalnit, demne de apreciat. In fond, a fost alegerea ei de a crea aceste patru case, de a le insira caracteristicile, de a contura personaje semnificative. Iar noi, ca cititori, avem tot dreptul sa ne spunem parerea, sa contrazicem unele chestii, dar nu cred ca am fi in masura sa judecam ceea ce a scris ea.
Si in incheiere, in masura in care unele argumente pe care le'am ilustrat aici au fost mai incomode pentru celelalte case, tin sa imi cer scuze; aceasta este doar opinia mea, printre mii de alte pareri ale fanilor Harry Potter.
|
|
Messages In This Thread |
RE: Dezbatere elevi (II) - by Bell Evans - 02 Apr 2011, 20:50
|
Possibly Related Threads… |
Thread |
Author |
Replies |
Views |
Last Post |
|