|
Lectia I - Descifrarea viselor
|
|
15 Nov 2009, 17:34
|||
|
|||
|
Profesoara isi pironi privirea asupra Luminitei,o eleva iminenta de la Cercetasi,ascultand mai mult sau mai putin ceea ce spunea.
Nesiguranta ca este potrivita pentru postura de profesoara nu ii dadea pace deloc.Atunci cand ii placea cu adevarat ceva,ca de exemplu arta previziunilor,era o perfectionista si se straduia sa faca lucrurile asa cum trebuie. Problema era ca nu invatase nici pana atunci ca nu ii poate controla pe ceilalti,ci trebuie sa isi adapteze asteptarile dupa ei. Cand cercetasa termina de povestit,Maya ofta prelung,se sprijini de catedra si incepu sa isi muste buza.Acest nesuferit tic nervos il punea,de obicei,in aplica,atunci cand se simtea frustrata. „O camera poate insemna nespus de multe lucruri,dar in acest caz cred ca este vorba de speranta la o noua reusita,care va veni ca rasplata a eforturilor tale. Albul este asociat cu puritatea,curatenia si bunatatea,eu as zice chiar simplitatea.Probabil ca prin a iti atribui aceste calitati,vei izbuti sa atingi succesul pe care il urmaresti. Zapada inseamna emotii reprimate,slabiciuni pe care iti este teama sa le recunosti,o atitudine defensiva. Ceea se intampla in continuare reprezinta ori teama de a gresi in aceasta provocare,ori chiar greseala in sine. Golul semnifica asteptarea unor noi evenimente,iar frica ta fata de cadere reprezinta frica de esec sau de pierderea controlului.Vartejul indica o stare de confuzie si agitatie,esti prinsa intr-o situatie incurcata. Sper sa treci cu bine de acest obstacol,dar tine minte ca pentru a izbandi nu trebuie sa te lasi prada temerilor,ci sa ai incredere in tine.” Tocmai cand profesoara isi sfarsi replica,usa se deschise brusc si in clasa intra o alta eleva de la cercetas,anume Reagan. Maya ii arunca o privire oarecum nemultumita,ora incepuse de ceva timp si nu ii erau pe plac astfel de intreruperi. „Domnisoara Reagan,as prefera ca data viitoare ca veniti la timp sau sa nu veniti deloc.Deocamdata puteti lua loc,dar nu se va mai repeta!” Nu ii facea placere sa se poarte aspru cu elevii sai,insa nu vroia nici sa para prea toleranta si ingaduitoare.Disciplina era,totusi,ceva esential pentru buna desfasurare a lectiei. Se parea ca Reagan isi regreta totusi intarzierea,caci in loc de scuzele de rigoare,ceru permisiunea de a isi povesti visul. Fiindca nu vroia sa se puna in postura personajului negativ,Maya renunta la a o mustra din nou pe fata pentru atitudinea ei nepoliticoasa,rezumandu-se la a spera ca isi va da seama singura de ridicolul situatiei. Asculta,fara a o intrerupe,dupa care ii raspunse: „O usa deschisa reprezinta ocazia de a iti rezolva o problema,libertatea de a iti decide singur viitorul si nu in ultimul rand,noi sanse oportunitati. Podea inseamna temelia,punctul de sprijin pe care ne bazam in viata,iar faptul ca se evapora indica posibilitatea ca aceasta siguranta sa inceteze din existenta. Atitudinea ta panicata fata de disparitie acesteia poate fii aceasi atitudine pe care o vei avea fata de corespondentul ei din viata reala. Bara poate simboliza speranta de care te agati intr-o astfel de primejdie,impresia ca esti inapoi in siguranta,pe podea,senzatie care se dovedeste a fii neadevarata. Ratacesti,cu o nesiguranta de asteptat intr-o astfel de situatie,pana cand gasesti floarea,aceasta semnificand speranta,multumire,sensibilitate,poate chiar portita ta de salvare.Incercarea ta dea o taia,insa,poate indica nesabuinta cu care tratezi acest ajutor care iti este oferit. Te sfatuiesc sa fii atent la sprijinul pe care cineva ar putea sa ti-l daruiasca,refuzul tau fiind cu certitudine o imprudenta.” Isi termina fraza,luand o pauza cat sa traga aer in piept,dupa care se adresa,din nou,de data asta intregii clase. „Sper ca interpretarile mele v-au servit drept model,caci urmatoarea voastra sarcina va fii sa deslusiti chiar voi sensul unui vis pe care vi-l voi dicta. Asadar,va rog sa notati... Ma aflu intr-un sat din Evul Mediu.Este o dupa-amiaza ploioasa si totul in jurul meu este invaluit intr-o ceata cenusie.Alerg,fara sa stiu din ce pricina,dupa o femeie batrana,surprinzator de frumoasa,cu parul sanatos,negru asemeni carbunelui,si care poarta o rochie rosie,extrem de eleganta si provocatoare. Femeia ma intriga,trasaturile sale finute imi trezesc un sentiment familiar,dar in acelasi timp ma cuprinde panica ca nu voi ajunge la ea,de parca intreaga mea viata depinde de ea. Deodata,ma impiedic de o piatra si cad intr-o boltoaca,in dreptul unei intersectii.Nu reusesc sa ma ridic in picioare si simt cum boltoaca ma atrage inauntrul ei,iar ultimul lucru pe care il vad inainte sa fiu inghitita de ape este trena rochiei sale,departandu-se de mine. Ma astept de la voi sa analizati acest vis.Cand sunteti gata,doar ridicati mana si va voi asculta varianta. Nu este nevoie sa va faceti griji ca va vor auzi ceilalti colegi,veti fi uluiti sa observati ca fiecare comentariu va fi cu totul diferit de celelalte,fiindca o interpretare obiectiva este aproape imposibila.” |
|||
|
« Next Oldest | Next Newest »
|